Logo Jolieke van den Enden

Behandelmethoden

De natuurgeneeskunde maakt gebruik van natuurlijke methoden zoals, fytotherapie (kruidentherapie), voedingsadviezen, bloesemremedies, massages, enzovoort om de gezondheid te herwinnen en haar te behouden. Uitgangspunt is om dit met minimale interventies te bereiken.

Fytotherapie

Malva Sylvestris Fytotherapie wordt vaak in één adem genoemd met de homeopathie. Onterecht wordt gedacht dat dit hetzelfde is. Ook al is een homeopatisch middel meestal van planten bereid, de bereidingswijze en visie binnen de (klassieke) homeopathie is wezenlijk anders dan die van de fytotherapie. We weten steeds meer over de inhoudstoffen en werkzame stof van de plant. Intussen is de kennis van medicinale planten een wetenschap geworden. Zo kan bijvoorbeeld fytotherapie versterkend werken op het immuunsysteem, ontkrampend op luchtwegen en de spijsvertering bevorderen. Echter in de natuurgeneeskunde wordt niet alleen naar de inhoudstof van de plant gekeken, maar ook of de plant past bij het type mens. Zo zijn er kruiden die qua inhoudstof dezelfde werking hebben, maar waarvan de ene plant toch beter past dan de andere.

Bloesemremedies

Vogelmelk Bloesemremedies zijn gemaakt van aftreksels van bloemen, planten, bomen of struiken en worden ingezet om verstoorde emoties in balans te brengen. De bloesemremedies zijn zeer subtiele middelen en werken niet stoffelijk, zoals in de fytotherapie. We maken gebruik van de levensenergie van de plant. Elke remedie past bij een bepaalde emotie. De bloesemremedies balanceren gevoelens zoals angst, onzekerheid, enzovoort.

Voeding

Voeding vormt samen met leefwijze een belangrijk onderdeel in de natuurgeneeskunde. Het vormt de basis van een goede gezondheid en is zowel gericht op het herstellen van klachten als op preventie. In de natuurgeneeskunde wordt er geen gebruik gemaakt van standaard diëten of voedingsadviezen. Er worden patiënt specifieke adviezen gegeven. Een belangrijk onderdeel van de natuurgeneeskundige voedingstherapie is het reinigende dieet. In de natuurgeneeskunde zien we verzuring van ons celmilieu als oorzaak van veel aandoeningen. Het zogenaamde zuur-base dieet is gebaseerd op het reinigen van toxische stoffen.

Massage

Olieen Behalve als therapievorm is massage ook diagnostisch van betekenis. Het voelen van een patiënt is een waardevolle methode. Het vertelt bijvoorbeeld waar spanningen zich in het lichaam ophopen en het verstrekt informatie over kou- en warmteverdeling in het lichaam, enzovoort. Er zijn veel verschillende massagevormen. Ik zet massages veelvuldig in als onderdeel van een natuurgeneeskundige behandeling. De Ayurvedische massage kan los staan van mijn werk als natuurgeneeskundig therapeut.

Klassieke massage

Segment massageDe klassieke massage is een vrij algemene massagevorm. Hierbij worden diverse handgrepen gebruikt om spieren en weefselverhardingen los te maken en te doen ontspannen, het bevordert de circulatie en afvoerwegen worden vrijgemaakt.

Segmentmassage

Segment massage Segmentmassage is een massage welke niet inwerkt op spieren maar op het onwillekeurig zenuwstelsel. Specifieke massagegrepen worden op rug, bekken en aan de weerszijde van de wervelkolom toegepast. De weerszijde van de wervelkolom is het gebied waar zenuwbanen het bijbehorende gebied aansturen. Deze gebieden worden segmenten genoemd. Het geven van zachte prikkels op deze segmenten werkt diep ontspannend op het zenuwstelsel en kan invloed uitoefenen op interne weefsels. Deze massagevorm is vooral geschikt bij stress, burnout klachten, en dergelijke.

Ayurvedische Massage

Ayurvedische massageDe Ayurveda is een traditionele Indiase natuurgeneeskunde. Haar wortels zijn gevormd door de oude Indiase cultuur. De Ayurvedische massage is een behandelvorm binnen deze geneeskunde en kenmerkt zich door het gebruik van kruidenoliën die warm aangebracht worden op het lichaam. De oliën worden gekozen op basis van klachten en constitutie van de patiënt. Het is een totale lichaamsmassage waarbij ook de haren en het hoofd meegenomen worden. De Ayurvedische massage is een zachte massagevorm waarbij geen harde knedingen of fricties worden uitgevoerd. Het heeft een zeer ontspannende en helende werking op lichaam en geest.